Memurdan_Soru
İlkokuldan itibaren öğrencilerin büyük bir çoğunluğu memur olabilmek için uğraş vermektedir. Öğrenim hayatları boyunca bir çok sınava girmektedir. Okullarındaki sınavlardan başarılı olduktan sonra Türkiye geneli yapılan sınavlarda da derece elde edebilmesi gerekmektedir. Okullarında başarılı olan kişiler için memur olmak için bunlar yeterli değildir.
MemurSor.com olarak sizlere sadece memur olduktan sonra değil memur olmanız için de gerekli tüm şartları içinde bulacağınız web sitemizi takip edebilir, memurlukla ilgili güncel ve değişen şartlarla ilgili tüm çalışmaları bulabilirsiniz.
Sözleşmeli Memur Kime Denir?
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda devletin kamu hizmetlerini yürütme şekilleri şu şekilde açıklanmıştır.
- Memur
- Sözleşmeli Personel
- Geçici Personel
- İşçiler
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 3'de ise Sözleşmeli Memurun kim olduğu şu şekilde açıklanmıştır.
Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, Cumhurbaşkanınca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde, ihdas edilen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.
Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; bu Kanuna tâbi kamu idarelerinde ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir.
Sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler, pozisyon unvan ve nitelikleri, sözleşme hükümlerine uyulmaması hallerindeki müeyyideler, sözleşme fesih halleri, pozisyonların iptali, istihdamına dair hususlar ile sözleşme esas ve usulleri Cumhurbaşkanınca belirlenir. Bu şekilde istihdam edilenler, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmelerinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içerisinde Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler.
Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Cumhurbaşkanınca karar verilen görevlerde sözleşme ile çalıştırılanlar da bu fıkra kapsamında istihdam edilebilir.
Özelleştirme uygulamaları sebebiyle iş akitleri kamu veya özel sektör işverenince feshedilen ve 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de bu fıkra kapsamında yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilir. Bu kapsamda istihdam edileceklerin sayısı, öğrenim durumlarına göre çalışma şartları ve bunlara ödenecek ücretler ile diğer hususlar Cumhurbaşkanınca belirlenir.
Sözleşmeli Memur Olabilmek için Aranan Şartlar Nelerdir?
Sözleşmeli memur olarak görev almak için belli şartları sağlamak gerekmektedir. Aksi takdirde başvurunuz geçersiz sayılacaktır. Genel olarak memur olarak kişilerde aranan şartlar şunlardır?
a) Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası
b) Adres bildirimi, adli sicil ve askerlik durumlarına ilişkin olarak yazılı beyanları. Bu hususlarda adaylardan yazılı beyanları dışında bir belge talep edilmez
c) Sağlık durumlarına ilişkin olarak yazılı beyanları
d) Askerlik ile ilişkisinin olamaması
e) sabıkasının olmaması
f) Alım yapılacak kadronun istediği öğrenim ve mezuniyet şartlarına sahip olmak
g) Güvenlik soruşturması kapsamında her hangi bir olumsuzluk ile karşılaşmamış olmak
Sözleşmeli memur olabilmek için yukarda genellediğimiz şartları sağladığınız gibi aynı zamanda ataması yapılan kurumunda kendine özel şartları olabilmektedir. Atamanızın yapılmasını istediğiniz veya başvuru yaptığınız kurumunda özel şartlarını sağlamanız gereklidir.
Memur Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir? Yazımızı Okuyabilirsiniz?