muslum
Süresiz Sözleşmeli İl İçinde Kadrolu Olan Eşin Yanına Eş Durumu İle Geçebilir Mi?
Bu konuda Sağlık Personelinin İl İçi Yer Değişikliği Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge çıkarılmıştır. Çıkarılan Yönetmelikte bir çok sorunun cevabı bulunmaktadır.
Sağlık Bakanlığının İl İçi Tayin Dönemleri Ne Zamandır?
Madde 5 de Atama Dönemleri şu şekilde açıklanmıştır.
Atama dönemleri; Mayıs ve Kasım aylarıdır. Mayıs dönemi atamaları için Nisan ayında, Kasım dönemi atamaları için Ekim ayında müracaatlar alınır.
Sağlık Bakanlığında İl İçi Tayin Döneminde Kadroların İlanı ve Başvurular Ne Zamandır?
Madde 6 da Kadroların İlanı ve Başvurular Hakkında şu bilgiler yer almaktadır.
İl Müdürlüğü veya Müdürlük PDC'ye göre açık olan ve doldurulmasına ihtiyaç duyulan kadroları her müracaat döneminde ilan eder. Bu kadrolara atanmak isteyen personel tercih yaparak müracaatta bulunur. İl Müdürlüğü veya Müdürlük, öncelikle hizmet puanına göre, hizmet puanlarında eşitlik olması durumunda tercih sıralamasına göre, tercih sıralamasının aynı olması durumunda ise hizmet süresi fazla olan personelin atamalarını tamamlar.
Sağlık Bakanlığında Döneme Bağlı Kalmaksızın Yapılan İl İçi Atamalar Hangileridir?
Madde 7 de Döneme Bağlı Kalmaksızın Yapılan İl İçi Atamalar hakkında şu bilgiler yer almaktadır.
(1) İl merkezinden ilçe, belde ve köylere tayin talebinde bulunan personel standart ve PDC'nin uygun olması ve İl Müdürlüğü veya Müdürlükçe uygun görülmesi halinde döneme bağlı kalmaksızın naklen atama yapılabilir.
(2) Bulunduğu birimde standart fazlası olarak çalışan personelden, PDC'nin uygun olduğu birime standart fazlası personel kadar, döneme bağlı kalmaksızın naklen atama yapılabilir. Bu atamalarda atanacak personel sayısından fazla talep olması halinde hizmet puanı esas alınarak atama
yapılır.
Sağlık Bakanlığında Sağlık Mazeretine Bağlı İl İçi Yer Değişiklikleri Nasıl Yapılmaktadır?
Madde 8 de Sağlık Mazeretine Bağlı İl İçi Yer Değişiklikleri hakkında şu bilgiler yer almaktadır.
Kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu eş, anne, baba veya çocuklarından birinin sağlık durumunun, bulunduğu yerde tehlikeye girdiğini veya görev yerinin değişmemesi halinde tehlikeye gireceğini, üniversiteler veya Bakanlık eğitim ve araştırma hastanelerinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirenler; döneme bağlı kalmaksızın il içerisinde yer değiştirebilirler.
Sağlık Bakanlığında Aile Birliği Mazeretine Bağlı İl İçi Yer Değişikliği Nasıl Yapılmaktadır?
Madde 9 da Aile Birliği Mazeretine Bağlı İl İçi Yer Değişikliği hakkında şu bilgiler yer almaktadır.
Ulaşım koşulları dikkate alınarak Yönetmeliğin 20 nci maddesinde belirtilen esaslara göre döneme bağlı kalmaksızın yer değişikliği yapılabilir.
Sağlık Bakanlığında İl İçinde Karşılıklı Yer Değişikliği Nasıl Yapılmaktadır?
Madde 10 da İl İçinde Karşılıklı Yer Değişikliği hakkında şu bilgiler yer almaktadır.
Aynı unvan ve branşta görev yapan personel, görev yaptığı kendi teşkilatı içerisinde standart ve PDC'nin uygun olması ve İl Müdürlüğü veya Müdürlükçe uygun görülmesi halinde döneme bağlı kalmaksızın karşılıklı olarak yer değiştirebilir.
Sağlık Bakanlığında İl İçinde Resen Atama Nasıl Yapılmaktadır?
Madde 11 de İl İçinde Resen Atama hakkında şu bilgiler yer almaktadır.
(1) İl Müdürlüğü veya Müdürlükçe, görev yaptığı birimde PDC'de belirlenen sayıyı aşan personelden il merkezinde bulunanların; öncelikle il merkezinde, il merkezinde boşluk bulunmaması halinde ilçe, belde ve köylere, ilçe merkezinde bulunanların ise öncelikle ilçe merkezinde kendi teşkilatı içerisinde başka bir birime, ilçe merkezinde boşluk bulunmaması halinde belde ve köylere,
(2) Hizmete yeni açılan tesisler için ihtiyaç duyulan personelin,
(3) Görev yapılan sağlık kuruluşunun kapanması nedeniyle çalışan personelin, atama dönemine bağlı kalmaksızın ve hizmet puanı esasına göre resen ataması yapılabilir.
Sağlık Bakanlığında İl İçinde Müracaat Sınırlaması Yapılmakta Mıdır?
Madde 12 de İl İçinde Müracaat Sınırlaması hakkında şu bilgiler yer almaktadır.
(1) Tayin talebinde bulunan personelin çalıştığı birimde hizmetlerin aksamaması için İi Müdürlüğü veya Müdürlük tayin taleplerine kurum veya unvan bazında sınırlama getirebilir. Müracaat sınırlama kararları, İl Müdürlüğü veya Müdürlükçe teşkil edilecek bir komisyon tarafından alınır ve ildeki tüm personele tayin dönemi öncesinden duyurulur.
(2) Ataması yapılan personelden, yerine yeni atama yapılmadan görevden ayrılması halinde hizmeti aksayacak olanların görevden ayrılışları, yerine yeni atama yapıldıktan sonra sonuçlandırılır. Ancak bu süre iki ayı geçemez.
Sağlık Bakanlığında İl İçinde Atama Sonuçları Ne Zaman Açıklanmaktadır?
Madde 13 de İl İçinde Atama Sonuçları hakkında şu bilgiler yer almaktadır.
İl Müdürlüğü veya Müdürlükçe, atama işlemlerinin tamamlanmasın müteakip ÇKYS ortamında alınan atama onaylarıyla ayrılış ve başlayış işlemleri yapıldıktan sonra kayıtlara işlenmek üzere keyfiyet bağlı bulunduğu birimin merkez teşkilatına bildirilir.
Sağlık Bakanlığında Görev Yapan Personeller Aynı İl İçinde Eş Durumu Tayini İsteyebilir Mi?
Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Madde 20 de Aşağıdaki Bilgiler Yer Almaktadır.
(1) Eşlerin ikisinin de Bakanlık veya bağlı kuruluşlarda kamu personeli olması hâlinde;
a) Astlık üstlük sıralaması esas alınarak astın görev yeri üste bağlı olarak değiştirilir. Üstlük astlık sıralaması; Bakanlık ve Bağlı Kuruluş Merkez Teşkilatı kadroları, il sağlık müdürü/halk sağlığı müdürü/genel sekreter, başkan, hastane yöneticisi, başhekim, eğitim görevlisi, başasistan, yan dal uzmanları, uzman tabipler, uzman diş tabipleri, tabipler, diş tabipleri ve diğer sağlık personeli şeklindedir.
b) Her iki eşin birinci fıkranın (a) bendindeki aynı sıralama grubunda yer alması halinde aile birliğinin D veya C hizmet grubu bir ilde sağlanması esastır. D veya C hizmet grubunda aile birliğinin sağlanamaması halinde; her iki eşin unvan ve branşında eşlerinin görev yaptığı ilin standardına göre doluluk oranı az olan ilde aile birliği sağlanır. Doluluk oranlarının da eşit olması halinde; aynı hizmet bölgesinde görev yapan eşlerden yer değiştirme talebinde bulunanın, farklı hizmet bölgelerinde görev yapan eşlerden ise üst hizmet bölgesinde görev yapan personelin görev yeri değiştirilir.
c) 16 ncı maddenin ikinci fıkrası ile 19, 21 ve 24 üncü maddelerine göre atanan personelin eşinin görev yeri değişikliği talebinde D veya C hizmet grubu şartı aranmaz. Bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasına göre atanan personelin görev yeri değişikliği talebinde eşinin atanma tarihinden itibaren bir yıl içerisinde D veya C hizmet grubu şartı aranmaz.
ç) Eşleri, kadrosunun bulunduğu il dışında herhangi bir aile hekimi pozisyonunda görev yapanların yer değişikliği talepleri bu fıkra ile ikinci fıkra hükümleri çerçevesinde değerlendirilir.
(2) Eşlerin farklı kamu kurum ve kuruluşlarında kamu personeli olarak çalışması halinde;
a) Varsa eşinin kurumuyla yapılan protokol hükümleri uygulanır.
b) Eşleri, mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tâbi olarak mülki idare amirliği, milli istihbarat, emniyet hizmetleri sınıflarından birinde görev yapanlar ile hâkim, savcı veya Türk Silahlı Kuvvetlerinde subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş veya uzman er olarak görev yapan personelin eşinin görev yaptığı yere ataması yapılır.
c) Yer değişikliği talebinde bulunan personelin eşinin görev yaptığı yerin kendi unvan ve branşında C veya D hizmet grubunda olması halinde eşinin görev yaptığı yere ataması yapılır. Aksi halde ilgili kurumla koordinasyon sağlanır. Eşinin görev yaptığı kurumun başka yerde teşkilatının bulunmaması, kadro veya mevzuatı açısından aile birliği mazeretine dayalı atanma imkânının olmaması halinde talebi değerlendirilir.
ç) Eşi, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamında kurulan üniversitelerde öğretim üyesi olanların ataması eşinin görev yaptığı yere yapılır.
(3) Eşi, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık mevzuatına göre uzmanlık veya yan dal uzmanlık eğitimi görmekte olanların yer değiştirme taleplerinde aslık üstlük, bölge ve hizmet grubu şartı aranmaz. Ancak, başvuru tarihi itibariyle eşinin kalan uzmanlık eğitim süresinin altı aydan fazla olması zorunludur.
(4) Personelin, milletvekili, belediye başkanı, muhtar veya noter olan eşlerinin bulunduğu yere yer değiştirme suretiyle ataması yapılabilir.
(5) Kamu görevlisi olmayan eşinin, atanma talep edilen yerde kesintisiz üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde, personelin yer değişikliği suretiyle ataması yapılır. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışanlardan askerlik süresini borçlanıp primlerini ödeyenlerin askerlikte geçen süreleri üç yıllık süre kapsamında değerlendirilir.
(6) Altıncı fıkra kapsamında yapılacak yer değiştirme işlemlerinde, kısa çalışma ödeneğinin ödenmesi ile askerlik nedeniyle işyeriyle ilişiği kesilenlerden askerlik dönüşü aynı ilde en geç iki ay içerisinde göreve başlanması halinde, müracaat tarihi itibariyle üç yıllık prim ödeme şartı aranmakla birlikte bulunduğu yerde üç yıllık kesintisiz prim ödeme şartı aranmaz.
(7) Stratejik personelin yer değiştirme taleplerinde bu maddenin ikinci fıkrasının (c) bendi ile beşinci fıkrası uygulanmaz.
Yukarıdaki tüm bilgiler neticesinde il içinde sağlık bakanlığa bağlı yer değişikliği hakkında süresiz çalışanlarla ilgili bir bilgi yer almamaktadır. Bu durumda kadrolu olan memur süresiz sözleşmeli personelin yanına eş durumu ile tayin isteyebilir.