Eysefa
24. Haftadan İtibaren Gebelik İzni Hala Geçerli Mi?
657 sayılı devlet memurları kanunu madde 104'e göre Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşlerine, çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta süre ile izin verilir. Bu izin evlatlık kararı verilmeden önce çocuğun fiilen teslim edildiği durumlarda da uygulanır.
02.06.2020 tarihli ve 66836956-010.07.01-E.19531 sayılı Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün yazısında "COVID-19 salgınının ülkemizde yayılımının en aza indirilmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarında (Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç) istihdam şekline bakılmaksızın görev yapan hamile personelin; gebeliğinin yirmi dördüncü haftasından otuz ikinci haftasına kadar olan süre içerisinde, ilgide kayıtlı Genelge çerçevesinde idari izinli sayılması Sayın Cumhurbaşkanımızca uygun görülmüştü"
Yukarıda belirtilen halleri dikkate aldığımızda devlet memurunun istihdam şekline bakılmaksızın gebeliğin 24. haftasından sonra izin verileceği söylenmiştir. Doktordan alacağınız 24. hafta raporunu kurumunuza verdiğinizde ve kurumunuzun da uygun görmesi halinde 24. hafta itibariyle gebelik ve idari izne ayrılabilirsiniz. Bu konuda yeni bir yönetmelik çıkmadığı veya çıkan yönetmelik ile ilgili bir düzenleme yer almadığı için 24. haftada alınan rapor ile idari izniniz devam etmektedir.
24. Hafta İtibariyle Gebelik ve İdari İzin Hakkını Nasıl Kullanabilirim? yazımızı okuyabilirsiniz.