fatmanurfiliz1
Süresiz Sözleşmeli Personel Boşanırsa Tayin İsteyebilir Mi?
Kimi Devlet memurları eşleriyle aynı kurumda görev yapmaktadır. Aynı kurumda tanışmış ve evlenmiş olan devlet memurları zamanla aralarında sorunlar ortaya çıktığında boşanmakta istemektedir. Eşlerinden ayrılan devlet memurları da artık aynı kurumda veya aynı il de dahi çalışmamak istememektedir. Peki bu durumda devlet memurlarının tayin isteme hakkı var mıdır?
Bu ve buna benzer tüm konuları içine alan konularda Devlet Memurları Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarına İlişkin Yönetmelik çıkarılmış ve bir çok konuya cevap verilmiştir.
Devlet memurları isteğe bağlı tayin ve mazeret tayini isteyebilmektedir. Mazeret tayinleri;
- Eş durumu,
- Sağlık mazeret ve
- Can güvenliği tayinlerdir.
İsteğe bağlı tayinler ise;
- İller arası yer değişikliği,
- Üst ve alt bölge tayinleri,
- Karşılıklı yer değişikliği (becayiş),
- Eğitim,
- Boşanma,
- Emeklilik ve
- Engellilik durumu tayinlerinden yararlanabilir.
Devlet Memurları Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarına İlişkin Yönetmelikte boşanma ile ilgili bir düzenleme yapılmamıştır. Bu yönetmelik genel tüm personeli kapsar ama bazı kamu kurumları kendilerinin çıkarmış oldukları yönetmelikte boşanmayı tayin sebebi sayıp personellerine boşanma hakkı verebilmektedir. Bu konuda Sağlık Bakanlığının çıkarmış olduğu yer değiştirme yönetmeliğinde yer vermiştir. Yönetmeliğin 16. maddesinin c fıkrasında: Eşinden boşanması halinde anne, baba, kardeş veya reşit çocuklarının boşanma tarihinden önce ikamet ettiği ile veya D ve C hizmet grubu illerden birine ya da halen görev yaptığı hizmet bölgesi ve grubu esas alınarak 26 ncı maddenin birinci fıkrasına göre boşanma tarihinden itibaren bir yıl içerisinde, tayin olabileceği belirtilmiştir.
Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği bulunmaktadır.
Yönetmeliğin 2. maddesine göre Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kimleri kapsadığı belirtilmiştir. Bu Yönetmelik; Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatında görev yapan sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı personelini kapsar. Ancak, Bakanlık merkez teşkilatından taşra teşkilatına, taşra teşkilatından merkez teşkilatına yapılacak atamalar ve görevlendirmeler ile eğitim ve araştırma hastanelerinde görev yapan eğitim görevlisi, başasistan ve asistanları kapsamaz. denilmektedir.
Yine aynı yönetmeliğin 4. maddesinin ı bendine göre
ı) Kanun: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu, kastedilmiştir.
Yukarıdaki bilgileri incelediğimizde kadrolu sağlık personeli boşandığı takdirde tayin hakkı vardır. Sözleşmeli personel ile ilgili bu konuda açıklama yapılmadığı yapılmadığı için sözleşmeli personelin boşandığı takdir de tayin hakkı olmadığını düşünmekteyiz.
Sözleşmeli Personel Boşanmayı Gerekçe Göstererek Tayin İsteyebilir mi? yazımızı okuyabilirsiniz.