Guven17
Sözleşmeli Memur Başka Bir Kuruma Kadrolu Memurluğa Geçebilir Mi?
Kadrolu Devlet Memurları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabidir. Kadrolu devlet memurları görevlerinden çekilirler ve görevlerinden çekilmeleri halinde belirli şartlar vardır.
Devlet memurluğundan çekilme şartları 657 devlet memurları kanununun 94, 95 ve 96. maddelerinde şu şekilde açıklanmıştır.
• Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.
• Çekilmek isteyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir.
• Çekilen Devlet memurlarından devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar. Hizmet icaplarına göre devir ve teslim işlemleri için gerekli süreler, yönetmelikte belirtilir.
Detaylı yazımıza Devlet Memurluğundan Çekilme Şartları Nelerdir? yazımıza bakabilirsiniz.
Kadrolu devlet memurları görev yaptıkları kurumdan kadrolu olarak başka bir kuruma geçebilmek için kurumlarından muvafakat alması gerekmektedir.
Devlet Memurları kanuna tabi kurumlar arasında geçiş yapmak için Muvafakat alırlar. 657 Devlet Memurları kanununun Madde 74 de şu şekilde açıklanmıştır: Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği şarttır.
Sözleşmeli personel olarak görev yapan birisi kadrolu memur olarak tekrardan atanabilir mi?
Sözleşmeli personel olarak görev yapan kişi eğer istifa ederse ilgili kanun ve yönetmeliklere baktığımızda 1 (bir) yıl geçmeden tekrardan göreve dönememektedir. Detaylı bilgilere Sözleşmeli Devlet Memuru İstifa Ederse Görevine Dönebilir Mi? yazımızı okuyabilirsiniz?
Kadrolu Devlet Memuru olarak görevden ayrılan personel eğer tekrardan kadrolu personel olarak göreve dönmek isterse tekrardan göreve dönme şartları vardır. Sözleşmeli personeller gibi istifa ettikten sonra bir yıl geçmeden göreve dönememe şartları olmadığı gibi tekrardan sınava girme gibi şartı da yoktur. Bu konuda Memur İstifa Ettikten Sonra Tekrar Göreve Dönmesi için ne Yapması Gerekir? yazımıza bakabilirsiniz.
657 Devlet Memurluğu kanununu bu konuda bir düzenleme yapmamıştır. Kişinin memuriyet statüsü değişip açıktan ataması yapıldığından kişinin görevden çekildikten (veya göreve başlamamasından) sonra herhangi bir süre beklemeksizin sözleşmeli personel olarak göreve başlayacağını düşünmekteyiz.
İlk olarak önce sözleşmeli personel olarak göreve başlayıp daha sonra kadrolu memurluğa atanmışsınız. Devlet memuru bu şekilde atama yapabilir. Sözleşmeli memurluktan, kadrolu memurluğa geçiş yazımızı okuyabilirsiniz. Kadrolu memur olduktan sonra sözleşmeli memur olarak atanabilirsiniz. Kadrolu Memur İstifa Ederse Sözleşmeli Atanmak İçin ne Kadar Bekler yazımızı okuyabilirsiniz. Sözleşmeli Devlet Memuru İstifa Ederse Görevine Dönebilir Mi yazımızı da okuyabilirsiniz.
Tüm yazılar ışığından değerlendirme yaptığımızda sözleşmeli memurluktan kadrolu memurluğa geçiş imkanı vardır.
4/B Sözleşmeli Personel Alan Değişikliği Yapabilir Mi? yazımızı okuyabilirsiniz
Eğer edilemiyorsa sözleşme uzatmadan önce sözleşme uzatmayacağına dair bir dilekçe verirse bu durumda ceza alma durumu söz konusu olur mu?
Sorduğunuz soru ile alakalı Sözleşmeli Personel Sözleşme Yenilemediği Takdirde Tekrardan Atanabilir Mi? yazımızı okuyabilirsiniz.
Sözleşmeli personel istifa edip tekrardan sözleşmeli personel olarak atanabilir mi?
Sözleşmeli personel istifa edip bir(1) yıl geçmeden tekrardan sözleşmeli personel olarak atanabilir mi?
Sözleşmeli personeller ile ilgili bir çok bilgiyi "Sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslardan öğrenmekteyiz."
SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA İLİŞKİN ESASLAR da
Ek Madde 6 da Personelin;
a) İşe alınma açısından gerekli olan niteliklerden herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması,
b) İşe alınma açısından gerekli olan niteliklerden herhangi birini sonradan kaybetmesi,
c) Sözleşme dönemi içerisinde mazeretsiz ve kesintisiz üç gün veya toplam on gün süreyle görevine gelmemesi,
ç) Hizmet sözleşmesinde belirtilen koşullara uymaması nedeniyle bağlı bulundukları yöneticileri tarafından yazılı olarak uyarılmasına rağmen söz konusu koşullara uymama halinin tekrarlanması,
d) Hizmetinin gerektirdiği pozisyona ihtiyaç kalmaması,
e) Bir proje kapsamında işe alınması durumunda istihdam edildiği projenin tamamının veya proje bölümlerinin sözleşmede öngörülen süreden önce tamamlanması,
f) Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olması, bu örgütlere yardım etmesi, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanması ya da kullandırması, bu örgütlerin propagandasını yapması, hallerinden herhangi birinin gerçekleşmesi halinde, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca sözleşmesi tek taraflı feshedilir.
Personel; kendi isteği ile bir ay önceden haber vermek koşuluyla veya Ek 1 inci maddenin dördüncü fıkrasının (b) ve (c) bendi uyarınca sözleşmeyi tek taraflı feshedebilir.
Hizmet sözleşmesi, ölüm ve 7 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sayılan hallerde kendiliğinden sona erer. denilmektedir.
Sözleşmeli personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar Ek Madde -1 Baktığımızda Yeniden Hizmete Alınma**
Doğum, evlat edinme, memur veya diğer personel kanunlarına tâbi olan eşinin yurt dışında sürekli göreve atanması veya en az altı ay süreyle yurt dışında geçici olarak görevlendirilmesi ve askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli personelin pozisyonu saklı tutulur ve istekleri halinde bu personel ayrıldığı kurumunda yeniden hizmete alınır.
Ancak yeniden hizmete alınacak sözleşmeli personelin;
a) Sözleşmesinin feshi sebebiyle iş sonu tazminatı almamış bulunması,
b) Doğum ya da üç yaşını doldurmamış bir çocuğun eşle birlikte veya münferit olarak evlat edinilmesi veyahut sözleşmeli personel olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi nedenleriyle hizmet sözleşmesini feshedenlerin, doğum izninin veya evlat edinme nedeniyle kullanılan iznin bitiminden itibaren en geç iki yıl; memur veya diğer personel kanunlarına tâbi olan eşinin yurt dışında sürekli göreve atanması veya en az altı ay süreyle yurt dışında geçici olarak görevlendirilmesi nedeniyle hizmet sözleşmesini feshedenlerin eşinin görev süresi bitiminden, askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilenlerin terhis tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yeniden istihdam edilmek üzere ayrıldığı kurumuna yazılı talepte bulunması,gerekmektedir. Kurumlar, yazılı talebi takip eden en geç otuz gün içinde ilgilileri istihdam ederler.
Bu madde çerçevesinde yeniden istihdam edilecek personel ile yapılacak sözleşme eski sözleşmenin devamı niteliğindedir.
Sözleşmeli personelin, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmesinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içinde sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel pozisyonlarında yeniden istihdam edilemez.
Sözleşmesini;
a) Kısmi zamanlı veya proje süresi ile sınırlı çalışanlardan,
b) Öğrenim durumu itibariyle ihraz edilen ve ekli 4 sayılı cetvelde yer alan unvanlara ilişkin pozisyonlara ek 4 üncü madde çerçevesinde atanmak suretiyle unvan değişikliği yapanlardan,
c) Eş veya sağlık durumu nedeniyle yer değişikliği talebinde bulunmakla beraber; geçiş yapacağı hizmet birimi bulunmaması, birim bulunmakla beraber o birimde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunmaması veya en az bir yıllık fiili çalışma şartını karşılayamaması nedenlerinden herhangi birine bağlı olarak, Ek 3 üncü maddenin (b) veya (c) bendi hükmü kendilerine uygulanamayanlardan, tek taraflı feshedenler, bir yıllık süre şartına tabi tutulmadan yeniden istihdam edilebilirler.
Üçüncü ve dördüncü fıkra kapsamındakilerin yeniden istihdam edilebilmeleri için ilk defa işe alınma prosedürüne riayet edilmesi zorunludur.
Devlet memurları için istifa etmek yerine çekilme ifadesi kullanılır. (Devlet Memuru İstifa mı eder Yoksa Görevden mi Çekilir? bu yazımızda detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz)
Devlet Personel Başkanlığının 28.12.2017 tarihli ve 24547073--E.6845 sayılı yazısında
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli olarak istihdam edilen personelin yeni mali yılda sözleşmeyi yenilememesinin sözleşmenin feshi kapsamından değerlendirip değerlendirilmeyeceği hakkında başkanlığımız görüşünün istediği ilgi yazınız incelenmiştir.
Bilindiği üzere "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar Ek madde 1'inde sözleşmeli personelin, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmesi feshedilmesi veya sözleşme dönemi içinde sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel pozisyonlarında yeniden istihdam edilemez. "
"Üçüncü ve dördüncü fıkra kapsamındakilerin yeniden istihdam edilebilmeleri için ilk defa işe alınma prosedürlerine riayet edilmesi zorunludur" hükmü bulunmaktadır.
Yukarıdaki hükümler çerçevesinde sözleşmeli personelin, sözleşme dönemi içerisinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemeyeceği kuralı benimsenmiş olup, bir ay önce haber vermek koşulu ile sözleşme süresinin tamamlanmasını müteakip sözleşmesinin yenilenmemesi durumunun ise fesih kapsamında sayılamayacağı ve bu sebeple bir yıllık bekleme süresine tabii olunmayacağı değerlendirilmektedir.
İlgili maddelere baktığımızda Sözleşmeli personelin, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmesinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içinde sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel pozisyonlarında yeniden istihdam edilemez ifadesi gereği tek taraflı fesih işlemlerinde bir (1) geçmeden tekrardan göreve başlayamayacağınızı düşünmekteyiz.
Sözleşmeli Personel İstifa Edip Tekrardan Sözleşmeli Olarak Atanabilir Mi?
yazımızı okuyabilirsiniz.