Arbuk-15
Sözleşmeli personel hizmet içi eğitim faaliyetine katılmazsa ceza alır mı?
Sözleşmeli personeller görev yaptığı süre zarfında hizmet içi eğitimlere katılmaktadır. Sözleşmeli personeller için bağlı bulunduğu bakanlıklara ait hizmet içi yönetmeliği bulunmaktadır.
Sağlık Bakanlığı Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliğinde aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.
Madde 17 Hizmet içi eğitim;
(a) Adaylık süresi içinde; temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj şeklinde, 27/6/1983 tarih ve 18090 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Aday Memurların Yetiştirilmelerine Dair Genel Yönetmelik" hükümleri çerçevesinde yapılır.
(b) Asli memurluk süresi içinde; bilgi tazeleme eğitimi, değişikliklere intibak eğitimi “Sağlık Bakanlığı Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği”, üst görev kadrolarına hazırlama eğitimi ise, “9/9/2006 tarih ve 26284 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Sağlık Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği” hükümleri çerçevesinde yapılır.
(c) Eğitim faaliyetinde görevlendirilecek program yöneticisi, eğitim görevlileri, diğer görevliler, eğitime alınacak kursiyer veya katılımcılar ile eğitim merkezi, tarihi, süresi ve eğitim programı merkezi faaliyetlerde ilgili birimle iş birliği içinde Genel Müdürlükçe; il faaliyetlerinde il sağlık müdürlüğünce belirlenir.
MADDE 20 - Hizmet içi eğitim programları şunlardır:
a) Adaylık Eğitimi,
b) Değişikliklere İntibak Eğitimi,
c) Bilgi Tazeleme Eğitimi,
ç) Üst Görev Kadrolarına Hazırlama Eğitimi,
d) Eğiticilerin Eğitimi
olmak üzere; kurs, seminer, konferans, panel, sempozyum, forum, tartışma, sergi, staj, araştırma, inceleme gibi yöntem ve tekniklerden bir veya birkaçı birlikte uygulanmak suretiyle düzenlenir.
Eğitim programında; etkinliğin adı, amacı, süresi, hedef kitlesi, uygulama ile ilgili açıklamalar, içeriği, öğretim yöntem teknik ve stratejileri, eğitim görevlileri, ölçme ve değerlendirme yöntemleri ve gerekli diğer hususlar yer alır.
Bakanlık birimlerinin kendi içinde veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortaklaşa düzenleyecekleri eğitim programlarının koordinasyonu Genel Müdürlükçe sağlanır.
MADDE 25 - Eğitime Katılma
(1)Kesinleşen programlarda hizmet içi eğitime katılması kararlaştırılmış olan personel, hizmet içi eğitim faaliyetine katılmak zorunda olup bağlı oldukları birim amirleri bunu sağlamakla yükümlüdür.
(2) Eğitime katılanların eğitim programlarında belirtilen şartları taşımaları gereklidir.
(3) Toplam eğitim süresinin 1/8’ine katılmamış olan personelin programla ilişiği kesilir. Bu personel daha sonra yapılacak aynı düzeydeki eğitim programlarına alınabilir.
(4) Kanuni mazeretleri olanlar dışında, eğitim faaliyetine katılmayanlar hakkında, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun disiplinle ilgili hükümleri uygulanır.
(5) Diğer kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen ve Bakanlığı ilgilendiren eğitimlere merkez teşkilatında ilgili birimin onayı; illerde il sağlık müdürlüğünün teklifi ve valilik onayı ile programda belirtilen şartları taşıyan personelin katılması sağlanır.
(6) Eğitime katılan personel, eğitim süresince idarî yönden program yöneticisine bağlıdır. Başka kurumlarda eğitime katılanlar, eğitime katıldıkları kurumun ilgili mevzuat hükümlerine tâbidirler.
(7) Başka kurumlarda hizmet içi eğitim faaliyetleri ile ilgili seminer, kurs, konferans ve benzeri eğitime kurum amirinin onayı ile katılanlar, incelenen konuları ve bilgilerini artıran hususları içeren raporu eğitimin tamamlanmasına müteakip bir ay içinde kendi birimine vermekle yükümlüdürler.
(8) Sınavsız eğitimlere katılanlara eğitim sonunda “Katılım Belgesi” verilir.
(9) Eğitim faaliyetine kursiyer veya katılımcı olarak devam edenlere o faaliyetle ilgili başka görev verilmez.
(10)Haklarında adli ve idari soruşturma yapılanlar, soruşturmacının izin vermesi hâlinde eğitime katılırlar.
MADDE 35 - DİSİPLİN
(1) Hizmet içi eğitim faaliyetine katılması kararlaştırılmış olan personel, hastalık izni ve 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104’üncü maddesinin A, B, C fıkralarında belirtilen izin dışında eğitim faaliyetine düzenli bir şekilde katılmak zorundadır.
(2) Bu konuda özürsüz olarak ihmali görülen veya eğitim faaliyetinin düzenli bir şekilde yürütülmesini engelleyici davranışlarda bulunanlar hakkında disiplin cezalarına ilişkin hükümler uygulanır.
(3) Sınavlarda kopya çeken veya sınav disiplinini bozanlar, düzenlenecek bir tutanaktan sonra sınav yerinden çıkarılır ve bunlar, o eğitim programında başarısız sayılır. Haklarında ayrıca idari işlem yapılır.
(4) Eğitim sonunda sınavlardan herhangi birine mazeretsiz olarak katılmayanlar, başarısız sayılır, ayrıca haklarında 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun disiplinle ilgili hükümleri uygulanır.
(5) Eğitim faaliyetlerinde görevlendirilen program yöneticisi ve eğitim görevlilerinden görevlerini yapmayanlar veya aksatanlar hakkında ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda gerekli işlem yapılır.
MADDE 36 - İZİNLER
(1) Hizmet içi eğitime katılanlar, eğitim süresince hastalık izni ve 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104’üncü maddesinin A, B, C fıkraları dışında izin kullanamazlar. Başka kurum ve kuruluşlarda eğitime katılanlar, o kuruluşun izinle ilgili mevzuat hükümlerine tabi olurlar.
Yukarıdaki ilgili maddeleri değerlendirdiğimizde hamilelik ile ilgili 32 haftalık bir süre doldurduysanız veya katılmanıza engel bir durum varsa ve bunu belgelendirirseniz herhangi bir cezası olmayacaktır. Elinizde herhangi bir belge yoksa hakkınızda disiplin cezası uygulanacaktır.