Memurdan_Soru
37. Haftaya Kadar Çalışabilir Raporu Alan Memur Öncesinde Ayrılabilir Mi?
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Mazeret İzni ile ilgili şu bilgiler yer almaktadır.
- A) Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir.
Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir.
Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir.
Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilir.
Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.
Yukarıda bilgiler ışığında değerlendirdiğimizde Analık iznine doğum öncesi 3-8 hafta arasında ayrılabilir. Bu konuda anne adayı doktordan almış olduğu 37. haftaya kadar çalışabilir raporunu kurumuna vermesi gerekmektedir. Anne adayı memur bu raporunu kurumuna verdikten sonra rahatsızlanırsa kurumuna vereceği dilekçe ile doğum öncesi iznine ayrılabilir. O sürede göreve gitmiş olduğu süreler doğum sonrasına aktarılır.