Daha Önce Adaylığı Kaldırılmış Memur, Başka Bir Bakanlığa Atanırsa Tekrardan Adaylık Eğitimine Alınır Mı?
Devlet memurluğuna atanan her kişi aday memur olarak göreve başlar. Adaylık eğitimi sürecinde başarılı olan personel asaleten göreve başlar.
1- Personelin Adaylığa kabul edilmesi:
Sınavlarda başarılı olanlardan Devlet memurluğuna girmek isteyenler başarı listesindeki sıraya ve 47 nci maddeye göre ilan edilen kadro sayısı kadar, kurumlarınca memur adayı olarak atanırlar.
Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz.
2- Aday Personelin Yetiştirilmesi
Aday olarak atanan memurların önce bütün memurların ortak vasıfları ile ilgili temel eğitime, bilahara sınıfları ile ilgili hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmaları ve Devlet memuru olarak atanabilmeleri için başarılı olmaları şarttır.
Temel eğitim ile hazırlayıcı eğitim aynı kurumda yapılır.
Eğitim süreleri, programları, değerlendirme esasları ve hangi kurumların sorumluluğunda yapılacağı ve diğer hususlar Cumhurbaşkanınca hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.
3- Adaylık Devresi İçinde Personelin Göreve Son Verme
Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmıyacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişkileri kesilir.
İlişkileri kesilenler ilgili kurumlarca derhal Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.
4- Adaylık Süreci Sonunda Başarısız Olan Personel
Adaylık süresi içinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanların disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilir. İlişikleri kesilenler ilgili kurumlarca derhâl Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.
Tüm Devlet Memurlarını ilgilendiren adaylık eğitimi ile ilgili Aday Memurların Yetiştirilmesine Yönelik Yönetmelik çıkarılmıştır.
Madde 3'e göre Aday Memur Kime denir İlk defa Devlet memurluğuna atanacaklar için uygulanacak" merkezi sınavı kazanarak temel, hazırlayıcı eğitim ve staja tabi tutulmak üzere herhangi bir kurum veya kuruluşa atananları kapsadığı belirtilmiştir.
Aday Memurluk Eğitimi Madde 8 de şu şekilde açıklanmıştır. Temel Eğitim, Başbakanlık Devlet Personel Dairesi tarafından belirlenen programlar çerçevesinde, Hazırlayıcı Eğitim ve Stajlar kurum veya kuruluşlarınca hazırlanan programlar çerçevesinde Eğitim ve Sınav Yürütme Komisyonlarınca yaptırılır.
Her kurum veya kuruluş hazırlayıcı eğitim ve staj programlarını, bu eğitimlerin başlangıç ve bitim tarihlerini yerini, eğitime katılacakların sayısını, eğitimlerin başlamasıyla birlikte Başbakanlık Devlet Personel Dairesine bildirirler.
Yukarıdaki bilgileri incelediğimizde hem sözleşmeli hem de kadrolu memurların adaylık eğitiminde temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj eğitimi yer almaktadır. Kurumların personellerinin yapacağı eğitimlerde farklılık göstermektedir. Her kurum kendi programını uygulamaktadır.
Sözleşmeli Personelde Aday Memurluk Var Mı?
Madde 2'e göre 160 sayılı Devlet Personel Dairesi Kurulması Hakkında Kanun kapsamına giren kurum veya kuruluşlarda (Milli İstihbarat Teşkilatı hariç) Devlet memurluğuna aday olarak atanacaklar hakkında uygulanır.
Madde 3'e göre Aday Memur İlk defa Devlet memurluğuna atanacaklar için uygulanacak" merkezi sınavı kazanarak temel, hazırlayıcı eğitim ve staja tabi tutulmak üzere herhangi bir kurum veya kuruluşa atananları kapsadığı belirtilmiştir.
c. Adaylık Süresi: Devlet kamu hizmet ve görevlerine ilk defa atananların atandıkları tarihten başlamak üzere bir yıldan az iki yıldan çok olmayan süreyi ifade eder.
Yukarıdaki bilgiler ışığında değerlendirdiğimizde daha önce başka kurumda adaylığı kaldırılmış memur eğer tekrardan başka bir kuruma kadrolu veya sözleşmeli olarak atanırsa yeniden adaylık eğitimine alması gerekmektedir.