Erkeklerde babalık izni veya doğum izin olarak bilinen izin türüdür. Bu konuda kadrolu devlet memurları, sözleşmeli devlet memurları ve işçilerin izin süreleri arasında farklılıklar bulunmaktadır.
Kadrolu devlet memurunun babalık izin süresi kaç gündür?
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda babalık iznini kullanmak isteyen kadrolu devlet memurları için 104. maddesinin B bendinde şu şekilde açıklama yapılmıştır.
- Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.
Sözleşmeli devlet memurunun babalık izni kaç gündür?
Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar 'da babalık iznini kullanmak isteyen sözleşmeli devlet memurları için 9. madde de şu şekilde açıklama yapılmıştır.
- Sözleşmeli personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde on gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü halinde ve her olay için yedi gün ücretli mazeret izni verilir.
İşçilerin babalık izin süresi kaç gündür?
4857 Sayılı İş Kanununa göre babalık iznini kullanmak isteyen işçi için ek madde -2 de şu şekilde açıklama yapılmıştır.
- İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.
Subay ve Astsubayların babalık izin süresi kaç gündür?
Türk Silahlı Kuvvetleri izin yönetmeliğinin madde-11 göre babalık iznini kullanmak isteyen subay ve astsubayların izinleri şu şekilde açıklama yapılmıştır.
- Eşinin doğum yapması, eşinin ölümü, çocuğunun ölümü, kendisinin veya eşinin ana, baba veya kardeşinin ölümü hallerinin her birinde isteği üzerine on güne kadar; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde ise isteği üzerine yedi güne kadar, izin verilir