Devlet memuru olarak görev yapmaktayım çalıştığım ilden farklı bir il'de üniversite okuyorum öğrenim mazeret hakkım var mı? Devlet memuru olarak görev yapmaktayım çalıştığım ilden farklı bir il'de yüksek lisans/doktora yapıyorum öğrenim mazeret hakkım var mı? Öğrenim tayin hakkı kimlere verilir? Öğrenim tayini nedir?
Devlet memurları görev yaptıkları şehirden başka şehirde ya da bulundukları ilçeden farklı bir ilçede ikinci üniversite okuyabilmektedir. Bazı devlet memurları da yüksek lisans yapıp ya da doktora yapabilmektedir. Devlet memurları öğrenimlerini daha sağlıklı sürdürebilmeleri için öğrenim yaptıkları şehirlere gitmek istemektedir.
Bu ve buna benzer tüm konuları içine alan konularda Devlet Memurları Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarına İlişkin Yönetmelik çıkarılmış ve bir çok konuya cevap verilmiştir.
Devlet memurları isteğe bağlı tayin ve mazeret tayini isteyebilmektedir. Mazeret tayinleri;
- Eş durumu,
- Sağlık mazeret ve
- Can güvenliği tayinlerdir.
İsteğe bağlı tayinler ise;
- İller arası yer değişikliği,
- Üst ve alt bölge tayinleri,
- Karşılıklı yer değişikliği (becayiş),
- Eğitim,
- Boşanma,
- Emeklilik ve
- Engellilik durumu tayinlerinden yararlanabilir.
Devlet Memurları Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarına İlişkin Yönetmelikte öğrenim mazereti ile ilgili bir düzenleme yapılmamıştır. Bu yönetmelik genel tüm personeli kapsar ama bazı kamu kurumları kendilerinin çıkarmış oldukları yönetmelikte öğrenim mazeretini tayin sebebi sayıp personellerine öğrenim mazeret hakkı hakkı verebilmektedir. Bu konuda Sağlık Bakanlığının çıkarmış olduğu yer değiştirme yönetmeliğinde yer vermiştir. Yönetmeliğin 16. maddesinin g bendinde Sağlık ile ilgili bir alanda en az dört yıllık örgün öğrenim gördüğünü belgelendirmesi hâlinde, öğrenim süresi ile sınırlı olmak kaydıyla, öğrenim gördüğü yere, bir defaya mahsus olmak üzere atanabilir.
Milli Eğitim Bakanlığında veya diğer bakanlıklarda bu konuda bir düzenleme yapıldığında yine siz okurlarımıza bilgi verilecektir.