Devlet memuru neden meslekten çıkarılma cezası alır? Meslekten çıkarılma cezası almanın nedeni nedir? Meslekten çıkarılma cezası neden aldım? Meslekten çıkarılma cezası almaya neden olan davranışlar nelerdir?
Devlette işlemlerin daha sağlıklı ilerleyebilmesi için devletin tüm memurlarını kapsayan yasaklar vardır. Devlet memurları görev süresince bilerek ya da bilmeden devlet tarafından kendisine yasak olan iş veya işlemi yapmış olabilir. Bu sebeple 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu vardır. Bu konunda devlet memurunun alacağı ödüller ve cezalar da yer almaktadır.
Devlet memurlarının alacağı cezalar 5 (beş) ayrı kategoride toplanmıştır. Bunlar Uyarma, Kınama, Aylıktan Kesme, Kademe İlerlemesinin Durdurulması ve Meslekten çıkarılmadır.
Cezalar üstte doğru çıktığında devlet memurunun işlemiş olduğu suçun boyutu da artmaktadır. Meslekten çıkarılma bir daha mesleğe geri dönmemek üzere olmaktadır ve devlet memurluğundan çıkarılmamak için bu cezaların neler olduğuna çok dikkat edilmeli ve bu suçları işlenmemelidir.
Meslekten Çıkarılma Cezası Nedir?
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 125 maddenin E bendinde meslekten çıkarılma cezasının neden verildiği şu şekilde açıklanmıştır. Bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarmaktır. Bu konuda tüm devlet memurlarının dikkat etmesi gereken önemli nokta bir daha devlet memurluğuna geri dönmeme üzerine olmalıdır. Devlet memurları aşağıda ifade edeceğimiz suçları işlememelidir.
Memurluktan Çıkarılma Cezası Neden Verilir?
Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
a) İdeolojik veya siyasi amaçlarla kurumların huzur, sükûn ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, kamu hizmetlerinin yürütülmesini engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek veya yardımda bulunmak,
b) Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek,
c) Siyasi partiye girmek,
d) Özürsüz olarak bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemek,
e) Savaş, olağanüstü hal veya genel afetlere ilişkin konularda amirlerin verdiği görev veya emirleri yapmamak,
f) Amirlerine, maiyetindekilere ve iş sahiplerine fiili tecavüzde bulunmak,
g) Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak,
h) Yetki almadan gizli bilgileri açıklamak,
ı) Siyasi ve ideolojik eylemlerden arananları görev mahallinde gizlemek,
j) Yurt dışında Devletin itibarını düşürecek veya görev haysiyetini zedeleyecek tutum ve davranışlarda bulunmak,
k) 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanuna aykırı fiilleri işlemek.
l) Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmak, bu örgütlere yardım etmek, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak ya da kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmak.