tinyzey
Kadrolu Öğretmenlikten İstifa Edip Sözleşmeli Öğretmen Olarak Atanabilir Mi?
Kadrolu Devlet Memurları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabidir. Kadrolu devlet memurları görevlerinden çekilirler ve görevlerinden çekilmeleri halinde belirli şartlar vardır.
Devlet memurluğundan çekilme şartları 657 devlet memurları kanununun 94, 95 ve 96. maddelerinde şu şekilde açıklanmıştır.
• Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.
• Çekilmek isteyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir.
• Çekilen Devlet memurlarından devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar. Hizmet icaplarına göre devir ve teslim işlemleri için gerekli süreler, yönetmelikte belirtilir.
Detaylı yazımıza Devlet Memurluğundan Çekilme Şartları Nelerdir? yazımıza bakabilirsiniz.
Kadrolu devlet memurları görev yaptıkları kurumdan kadrolu olarak başka bir kuruma geçebilmek için kurumlarından muvafakat alması gerekmektedir.
Devlet Memurları kanuna tabi kurumlar arasında geçiş yapmak için Muvafakat alırlar. 657 Devlet Memurları kanununun Madde 74 de şu şekilde açıklanmıştır: Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği şarttır.
Sözleşmeli öğretmenlikten sözleşmeli öğretmenliğe geçişte bir yıl bekleniyor ama kadrolu öğretmenlikten sözleşmeli öğretmenliğe geçişle ilgili bir bilgi bulamadım.
Sözleşmeli personel olarak görev yapan kişi eğer istifa ederse ilgili kanun ve yönetmeliklere baktığımızda 1 (bir) yıl geçmeden tekrardan göreve dönememektedir. Detaylı bilgilere Sözleşmeli Devlet Memuru İstifa Ederse Görevine Dönebilir Mi? yazımızı okuyabilirsiniz?
Kadrolu Devlet Memuru olarak görevden ayrılan personel eğer tekrardan kadrolu personel olarak göreve dönmek isterse tekrardan göreve dönme şartları vardır. Sözleşmeli personeller gibi istifa ettikten sonra bir yıl geçmeden göreve dönememe şartları olmadığı gibi tekrardan sınava girme gibi şartı da yoktur. Bu konuda Memur İstifa Ettikten Sonra Tekrar Göreve Dönmesi için ne Yapması Gerekir? yazımıza bakabilirsiniz.
657 Devlet Memurluğu kanununu bu konuda bir düzenleme yapmamıştır. Kişinin memuriyet statüsü değişip açıktan ataması yapıldığından kişinin görevden çekildikten (kadrolu personel olarak istifa ettikten) sonra herhangi bir süre beklemeksizin sözleşmeli personel olarak göreve başlayacağını düşünmekteyiz.