PlsMemuru
Polisler 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa Tabi Midir?
657 Devlet memurları kanunu madde 1 de hangi devlet memurlarının 657 sayılı devlet memurlarını kapsamına aldığını, hangi devlet memurlarını da kapsamına almadığını belirtmiştir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 1 de
Anayasa Mahkemesi üye ve yedek üyeleri ile raportörleri; hakimlik ve savcılık mesleklerinde veya bu mesleklerden sayılan görevlerde bulunanlar, Danıştay ve Sayıştay meslek mansupları ve Sayıştay savcı ve yardımcıları, Üniversitelerin, İktisadi ve Ticari İlimler Akademilerinin, Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademilerinin, Devlet Güzel Sanatlar Akademilerinin, Türkiye ve Orta - Doğu Amme İdaresi Enstitüsünün öğretim üye ve yardımcıları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyeleri, Genelkurmay Mehtaran Bölüğü Sanatkarları, Devlet Tiyatrosu ile Devlet Opera va Balesi ve Belediye Opera ve tiyatroları ile şehir ve belediye konservatuvar ve orkestralarının sanatkar memurları, uzman memurları, uygulatıcı uzman memurları ve stajyerleri; Spor-Toto Teşkilatında çalışan personel; subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erler ile Emniyet Teşkilatı mensupları özel kanunları hükümlerine tabidir.
657 sayılı devlet memurlarının kapsamı ile ilgili yazımıza ulaşmak için tıklayın.
Yine 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 36 Tahsis edilen Sınıflar şu şekilde açıklanmıştır.
Madde 36 Bu Kanuna tabi kurumlarda çalıştırılan memurların sınıfları aşağıda gösterilmiştir.
VII - EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI:
Bu sınıf, özel kanunlarına göre çarşı ve mahalle bekçisi, polis, komiser muavini, komiser, başkomiser emniyet müfettişi, polis müfettişi, emniyet amiri ve emniyet müdürü ve emniyet müdürü sıfatını kazanmış emniyet mensubu memurları kapsar.
Yukarıda açıkça görüleceği gibi Emniyet Hizmetleri Sınıfında Görev yapan personeller 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabidir.
Kadrolu Memur Nasıl İstifa Eder
Madde 92 ye göre İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.
Bu maddede de net bir şekilde anlaşılabileceği gibi bir devlet memuru 3 kez istifa edebilir ama göreve 2 kez döner. Devlet memurunun göreve dönmesi de belli şartlara bağlıdır.
657 sayılı Devlet Memurları kanununun 97. Maddesi bu konuda şu şartları aranmaktadır.
Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;
A) 94’üncü maddenin 2’nci ve 3’üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,
B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94’üncü maddenin 2’nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,
C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,
D) 96’ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,
Devlet Memuru neden Muvafakat Alır?
Devlet Memurları kanuna tabi kurumlar arasında geçiş yapmak için Muvafakat alırlar. 657 Devlet Memurları kanununun Madde 74 de şu şekilde açıklanmıştır: Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği şarttır
Polislikten Kadrolu Memurluğa Geçiş Olur Mu?
Yukarıdaki bilgileri birlikte değerlendirdiğimiz de aday polis memuru olarak istifa ederseniz kurumunuz size muvafakat vermeyebileceğini düşünmekteyiz. 94’üncü maddenin 2’nci ve 3’üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilirseniz altı ay beklemeniz gerektiğini düşünmekteyiz.