Veysel
Sözleşmeli Memurluktan Polisliğe geçiş Olur Mu?
657 Devlet memurları kanunu madde 1 de hangi devlet memurlarının 657 sayılı devlet memurlarını kapsamına aldığını, hangi devlet memurlarını da kapsamına almadığını belirtmiştir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 1 de
Anayasa Mahkemesi üye ve yedek üyeleri ile raportörleri; hakimlik ve savcılık mesleklerinde veya bu mesleklerden sayılan görevlerde bulunanlar, Danıştay ve Sayıştay meslek mansupları ve Sayıştay savcı ve yardımcıları, Üniversitelerin, İktisadi ve Ticari İlimler Akademilerinin, Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademilerinin, Devlet Güzel Sanatlar Akademilerinin, Türkiye ve Orta - Doğu Amme İdaresi Enstitüsünün öğretim üye ve yardımcıları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyeleri, Genelkurmay Mehtaran Bölüğü Sanatkarları, Devlet Tiyatrosu ile Devlet Opera va Balesi ve Belediye Opera ve tiyatroları ile şehir ve belediye konservatuvar ve orkestralarının sanatkar memurları, uzman memurları, uygulatıcı uzman memurları ve stajyerleri; Spor-Toto Teşkilatında çalışan personel; subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erler ile Emniyet Teşkilatı mensupları özel kanunları hükümlerine tabidir.
657 sayılı devlet memurlarının kapsamı ile ilgili yazımıza ulaşmak için tıklayın.
Yine 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 36 Tahsis edilen Sınıflar şu şekilde açıklanmıştır.
Madde 36 Bu Kanuna tabi kurumlarda çalıştırılan memurların sınıfları aşağıda gösterilmiştir.
VII - EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI:
Bu sınıf, özel kanunlarına göre çarşı ve mahalle bekçisi, polis, komiser muavini, komiser, başkomiser emniyet müfettişi, polis müfettişi, emniyet amiri ve emniyet müdürü ve emniyet müdürü sıfatını kazanmış emniyet mensubu memurları kapsar.
Yukarıda açıkça görüleceği gibi Emniyet Hizmetleri Sınıfında Görev yapan personeller 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabidir. Bu durumda sorunuzu şu şekilde düşünmek doğru olacaktır. Sözleşmeli memurluktan kadrolu memurluğa geçiş olabilir mi?
Kadrolu Devlet Memurları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabidir. Kadrolu devlet memurları görevlerinden çekilirler ve görevlerinden çekilmeleri halinde belirli şartlar vardır.
Devlet memurluğundan çekilme şartları 657 devlet memurları kanununun 94, 95 ve 96. maddelerinde şu şekilde açıklanmıştır.
• Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.
• Çekilmek isteyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir.
• Çekilen Devlet memurlarından devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar. Hizmet icaplarına göre devir ve teslim işlemleri için gerekli süreler, yönetmelikte belirtilir.
Detaylı yazımıza Devlet Memurluğundan Çekilme Şartları Nelerdir? yazımıza bakabilirsiniz.
Kadrolu devlet memurları görev yaptıkları kurumdan kadrolu olarak başka bir kuruma geçebilmek için kurumlarından muvafakat alması gerekmektedir.
Devlet Memurları kanuna tabi kurumlar arasında geçiş yapmak için Muvafakat alırlar. 657 Devlet Memurları kanununun Madde 74 de şu şekilde açıklanmıştır: Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği şarttır.
Sözleşmeli personel olarak görev yapan birisi Polis memuru olarak tekrardan atanabilir mi?
Sözleşmeli personel olarak görev yapan kişi eğer istifa ederse ilgili kanun ve yönetmeliklere baktığımızda 1 (bir) yıl geçmeden tekrardan göreve dönememektedir. Detaylı bilgilere Sözleşmeli Devlet Memuru İstifa Ederse Görevine Dönebilir Mi? yazımızı okuyabilirsiniz?
657 Devlet Memurluğu kanununda sözleşmeli personellikten kadrolu personelliğe geçiş veya kadrolu memurluktan sözleşmeli memurluğa geçiş ile ilgili bir düzenleme yapmamıştır. Kişinin memuriyet statüsü değişip açıktan ataması yapıldığından kişinin görevden çekildikten (veya göreve başlamamasından) sonra herhangi bir süre beklemeksizin sözleşmeli personel olarak göreve başlayacağını düşünmekteyiz.
Tüm yazılar ışığından değerlendirme yaptığımızda sözleşmeli memurluktan Polis Memurluğuna geçiş imkanı vardır. ve usulüne uygun bir şekilde kurumunuza istifa dilekçenizi verdikten sonra polis memurluğuna geçiş yapabilirsiniz.