Onur
Sözleşmeli Personel Kadrolu Memur Olduktan Sonra İstifa Ederse Tekrar Kurumuna Dönebilir Mi?
Sözleşmeli Personeller kadrolu memurluğa geçebilmesi için belli bir süre görev yapması gerekmektedir. Sözleşmeli personeller 4/B li personel olarak istihdam edilirler. Sözleşmeli personel eğer gerekli şartları sağlar ve bulunduğu kurumda üç (3) yıl görev yaparsa kadrolu personel olarak istihdam edilirler.
Sözleşmeli personel üçüncü yılını doldurduktan sonra isteğe bağlı tayin hakkı hariç kadrolu memurun sahip olduğu tüm haklara sahip olmaktadır. Bu durumda sözleşmeli memur, kadrolu memurluğa geçtikten sonra istifa ederse sözleşmeli memurun istifası şeklinde değerlendirilmeyip kadrolu memurun istifası şeklinde değerlendirilecektir.
Devlet memuru olarak görev yapmaktaydım. Görevimden istifa ettikten sonra tekrar görevime görevime dönmeyi düşünüyorum. Tekrardan memurluğa dönüş için ne kadar süre geçmesi gerekir.
Madde 92 ye göre İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.
Bu maddede de net bir şekilde anlaşılabileceği gibi bir devlet memuru 3 kez istifa edebilir ama göreve 2 kez döner. Devlet memurunun göreve dönmesi de belli şartlara bağlıdır.
657 sayılı Devlet Memurları kanununun 97. Maddesi bu konuda şu şartları aranmaktadır.
Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;
A) 94’üncü maddenin 2’nci ve 3’üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,
B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94’üncü maddenin 2’nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,
C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,
D) 96’ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,
Devlet memuru olarak görev yapan bir personel kaç defa istifa edip; daha sonra göreve kaç defa dönebilir.
657 sayılı devlet memurları kanunu bu konuda çok net ifade kullanarak madde 92 de şu şekilde bir açıklama yapmıştır:
İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenler.... diye devam etmektedir. Madde okunduğunda devlet memurluğundan 3 kez istifa edilebileceği anlaşılmaktadır. Bir kişi 3(üç) defa istifa edebilir ama sadece 2(iki) defa göreve dönebilmektedir. İstifa etmeyi düşünen memurunun bunu göz ardı etmemesi gerekir.
> Devlet memurunun olarak istifa etmeyi(çekilmeyi) düşünüyorum; bunun için özel şartlar var mı yoksa istediğim zaman görevimden istifa edebilir miyim?
Devlet memurluğundan çekilme şartları 657 devlet memurları kanununun 94, 95 ve 96. maddelerinde şu şekilde açıklanmıştır.
• Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır. Madde 94
• Çekilmek isteyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir. Madde 95
• Çekilen Devlet memurlarından devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar. Hizmet icaplarına göre devir ve teslim işlemleri için gerekli süreler, yönetmelikte belirtilir. Madde 96
Devlet memurunun görevden istifa etmesi nasıl olur? Bazı kaynaklarda istifa etme yerine çekilme ifadesi var?
657 Devlet memurları kanununda istifa etmek yerine çekilme ifadesi kullanılmıştır.
Madde 94 şu şekildedir: devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir.