darkandcold guncell
Askerliğimi memuriyet öncesinde yaptım araştırmalarım sonucunda izin hakkımın olduğunu öğrendim. Bu izin hakkım için dilekçe ile başvurduğumda memuriyete başladığım ilk yıl böyle bir hakkım olduğu daha sonraki yıllarda hakkımın yandığı tarafıma bildirildi. Bu durumda sonuçta ortada bir hak bulunmakta ve ilgili kanunlarda bu durumla ilgili süre/zaman belirtilmemistir. Bu durum hakkında ne yapılabilinir? 657 83 , 84 madde ve maliye bakanlığınca çıkarılmış 62,140,154 nolu tebliğleri de dikkate alarak cevap verebilir misiniz?
Kadrolu Devlet Memurları için 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa bakmamız gerekir.
657 Sayılı devlet memuru kanununu 105. maddesinde Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir. Detaylı bilgilere Devlet Memurunun Yıllık İzin Süresi Kaç Gündür? ulaşabilirsiniz.
Sözleşmeli Devlet Memurları için Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara bakmamız gerekir.
Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar madde 9 da "bir yıldan on yıla kadar olan personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli yıllık izin verilir. Sözleşme döneminde kullanılmayan izinler, sözleşmenin devamı halinde müteakip sözleşme döneminde kullanılabilir." Detaylı bilgilere Sözleşmeli Memur Yıllık İzin Süresi Kaç Gündür ve Bir Sonraki Yıla Devreder Mi? ulaşabilirsiniz.
Yıllık izinlere ilişkin yukarıda yer verilen hükümlerin yanında aynı zamanda;
62 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğine,
140 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğine,
154 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğine bakılması gereklidir.
Yıllık izin hizmet süresinin değerlendirilmesi hususunda birliğin sağlanması maksadı ile yayımlanan 154 seri no’lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde hizmet değiminden "Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması," belirtilmiştir.
Kamu kurum ve kuruluşlarında hangi statüde olursa olsun(sürekli işçi, geçici işçi, memur, sözleşmeli, geçici personel, özel hizmet sözleşmesi gibi) bütün hizmet süreler yıllık izinde değerlendirilmektedir.
Kazanılmış hak aylığında değerlendirilen hizmetlerde yıllık izinde değerlendirilmektedir.
Daha önce özel sektörde çalışmışsanız bunları ispatlamanız şartıyla yıllık izinlerinizi kullanabilirsiniz.
Devlet Memurları Kanunu Madde 102 de Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
İlgili mevzuat incelendiğinde sizlerin daha önce yapmış olduğunuz görevinizden dolayı yıllık izin hakkınız bulunmaktadır. Yıllık izinlerin kullanımında Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer denilmektedir. Yıllık izinlerde cari yıl ve öncesi esas alındığından kurumunuzun size bildirdiği gibi sadece göreve başladığınız yıl yıllık izninizi kullanıp daha sonraki yıllarda bu izin hakkınızı kullanamazsınız.